Pagina's

zaterdag 10 september 2011







ZOMER 2011: Andalousië, Algarve en westkust Portugal

Vrijdag 1 juli : Vertrek
We vertrekken om 10.30 uur en na veel file in Parijs komen we aan in Pageas. Dit is een heerlijke mobilhomeparking, gratis en mooi. Maarja, we willen verder natuurlijk.








Zaterdag 2 juli: Rijden tot Capbreton
Om 8 uur vatten we de reis naar het zuiden aan. Onderweg stoppen we twee maal bij een mercedesgarage omwille van een fluitend geluid onderweg. De garagisten stellen ons gerust dus we rijden met een vervelend geluid verder. We zijn blij de wijnhandel Terroir in Pellegrue te bereiken maar helaas sluit deze over de middag. We willen kost wat kost vandaag nog de bodyboarden kopen dus rijden we verder naar Capbreton ...  zonder lekkere wijn. Na een lange en zware tocht kopen we in de surfshop onze bodyboarden en installeren we ons op de alweer overdrukke strandparking van Capbreton. De borden worden uitgetest en de eerste vakantieavond wordt ingezet met een spelletje wiezen.


Zondag 3 juli: Rijden tot Toledo
Het is maar een betrokken weertje vandaag en de golven zijn ook al niet ideaal om te bodyboarden. We beslissen te vertrekken in de namiddag richting Toledo. Er is veel file door werken tussen Burgos en Madrid. Daarom bereiken we Toledo pas om 01.00 uur 's nachts. De Parking Estacion is wel goed en rustig op wandelafstand van het stadscentrum.

Maandag 4 juli: bezoek aan Toledo
In Toledo bewonderen we de Cathedral Primada (zie foto rechts, met veel barok en kostbare schilderijen van El Greco), Mezquita cristo de la Luz (zie foto links, een moskee uit 999) en de Puerta Cristo de la Luz. We rijden verder langs de windmolens van Consuegra in de provincie Castilla-La Mancha. Deze molens vergaarden roem nadat Cervantes 'Don Quichote' uitbracht. Tegen de avond gaan we op zoek naar een camping in Valdepenas (in het camperboek vernoemd). Helaas is de camping in vervallen staat maar het zwembad is prima onderhouden. Het is er heel rustig en we gaan nog even zwemmen. We denken te kunnen slapen op de verlaten camping maar we worden na ons avondmaal weggestuurd. We slapen op de liddlparking in Valdepenas en dat is ok. Filip haalt het koppelstuk tussen de twee gasflessen uit omdat de boiler steeds in veiligheid valt.



Dinsdag 5 juli: bezoek aan Cordoba
We staan heel vroeg op en rijden naar Cordoba. De camping ligt in de stad en heeft een prachtig zwembad en veel schaduw. (wel duur 45,60 euro) We wandelen te voet naar de stad.
Cordoba is gesticht door de Carthagers en de Romeinen en werd veroverd door de Moren die de stad tot hoofdstad maakten van een groot moslimrijk. Drie eeuwen lang leefden moslims, katholieken en joden er vreedzaam samen. De stad kende een grote bloei in de 10e eeuw maar verviel door twisten tussen emirs. De moslims werden verjaagd door de koningen van Castilië, Aragon en Navara.
De grootste bezienswaardigheid is de Mezquita. De buitenmuren van de moskee met de poorten zijn indrukwekkend. De binnenplaats werd vroeger gebruikt voor de rituele wassing en is nu een prachtige schaduwrijke rustplaats. De moskee zelf is een woud van 800 zuilen en twee lagen bogen boven elkaar die zich eindeloos herhalen. Dit zorgt voor een enorm harmonisch gevoel. De mihrab is een prachtige gebedsnis versierd met mozaieken met bloemmotieven. Je staat met de mond open als je midden in die moskee een enorme kathedraal ziet. Na de Reconquista werd ze gebouwd in laat-gotische en renaissancestijl met veel barokke elementen zoals de koorstoelen. De kruisjes op alle hanglampen werden ook na de Reconquista aangebracht.

Rond de Mezquita wandelen we door de oude Joodse wijk, de Juderia, waar het nu krioelt van de souvenirwinkeltjes.

We wandelen terug naar de camping in temperaturen van 40°C (heet aan Unja's pootjes). Het is een heel rustige maar hete nacht.

Woensdag 6 juli: bezoek aan Granada

Gisteren hebben we vanuit Cordoba onze tickets besteld voor een bezoek aan Granada (14 euro per persoon). Na lang zoeken naar een parking (camping La Zubia te duur, ondergrondse mobilhomeparking te laag), parkeren we op parking Alhambra. We vragen ons af waarom we hier gans alleen staan??? Maar als we 's avonds 35 euro moeten betalen voor 6.5 uren parkeren, begrijpen we het wel! Om 14.00 uur komen onze tickets uit de automaat en ja, als je het Alhambra binnenwandelt, is die parking gauw vergeten!
Het Alhambra is een vesting die door de Moren gebouwd werd op de top van een heuvel in Granada om de stad te verdedigen. Tevens was het een veilige residentie voor de koning en zijn onderdanen. Het Alhambra was zelfs een heuse stad waar alle nutsvoorzieningen aanwezig waren (scholen, winkels, moskeeën).
Van dat alles blijft nu niet veel meer over. Wat nog rest werd de laatste jaren prachtig gerestaureerd. Als je de grote massa toeristen even wegdenkt dan waan je je in een klein paradijsje. Mooie paleizen, verfijnde afwerking van de interieurs, fonteinen en waterpartijen, zijn maar een paar van de ingrediënten die het Alhambra zo speciaal maken.

Het Alhambra bestond vroeger alleen uit een citadel. Dit is het Alcazaba vanwaar je een mooi zicht hebt over de stad. Later werd het alsmaar uitgebreider en vooral vanaf de 13de eeuw was er een grote bouwwoede. De laatste heersers over het Moorse Spanje, de Nasriden, hebben een groot, rijk versierd en weelderig paleis gebouwd. Amper de helft is bewaard gebleven maar het geeft je een goede indruk. Het Nasridenpaleis is ook het drukst bezocht.


De derde attractie is het paleis van Karel V, beter gekend als Keizer Karel. Dit paleis staat centraal en werd gebouwd kort na het verdrijven van de Moren. Dit moet je zeker bezocht hebben. Er zijn diverse musea ondergebracht. Als vierde en meest rustgevende bezienswaardigheid rest de grote tuin, de Jardines del Portal.

Generalife Dit is hoger gelegen dan het Alhambra en was de zomerresidentie van de koningen. Het moest er dus lekker fris zijn. De vele waterpartijen en de prachtige tuinen zorgden voor de nodige verkoeling. Het zomerpaleis is een wirwar van gebouwen en gaanderijen. Er is een 'mirador' of uitzichtpunt dat je, na nog eens een kleine klimpartij, een prachtig panorama biedt.

Na het bezoek wandelen we naar de wijk Albaicin. We hebben honger en kuieren vermoeid door de smalle straatjes en langs de witgekalkte huizen. Een mooi uitzicht krijgen we aan de San Nicolaskerk. We belanden in een gzellig Marokkaans restaurantje aanbevolen door Routard en Lonely Planet. Het is heel typisch, lekker en niet te duur. We nemen de taxi terug naar de mobilhome.

We slapen op een mobilhomeparking in Alchidona. Volgens ons boek rustig maar alles behalve in het echt: honden, jongeren, muziek, grasmachines,...

Donderdag 7 juli: Ronda


Het ontbijt op deze rumoerige plaats heeft toch wel iets op de bankjes van dit centrum. We vertrekken naar Ronda. Het parkeren van de mobilhome gaat gemakkelijk (aan het kerkhof van Ronda). We kuieren door de straten o.a. langs de mooiste arena van Spanje Plaza de Toros. We bewonderen de beroemde puente Nuovo. Het is een brug over een indrukwekkende 100 meter diepe ravijn die de stad in tweeën verdeelt.  Een korte wandeling brengt ons tot aan de eerst mirador: what a view!!!


Hierna rijden we verder naar La Roccia. Op de camping La Aldea chequen we niet in omwille van de prijs en het gesloten zwembad. We wagen het om op de parking van het stadje te blijven staan en dat blijkt later een supergoede beslissing. We wandelen door de zanderige straten. Heel bizar met de saloonachtige huisgevels. Het lijkt wel Mexico of the far west. Er zijn veel zigeuners die de Maagd Maria in het witte kerkje vereren. De nacht is fris en aangenaam.




Vrijdag 8 juli: Spaans strand en rit naar Portugal
















Iedereen staat opvallend blij gezind op. Elias en Elise slapen tot half 11. We rijden tot aan een zeeparking waar we de Spaanse kust zien. Maar dat is niets bijzonders! We genieten van ons middagmaal en dutje in de schaduw van de dennebomen. En dan rijden we naar Portugal. In Castro Marim (het eerste dorpje in Portugal) is een ideaal servicepunt. We vinden in het stadje ernaast Villa Réal de Santo Antonio een plaats aan de haven. We staan daar gezellig tussen de vissers. Het is er heel rustig. 's Nachts steekt een hevige wind op. We slapen alweer tot half 11.

Zaterdag 9 juli: dagje strand in Villa réal de S.A.
Strand, wandelen, vissen, paëlla, rusten. Alles te vinden in de badplaats.

Zondag 10 juli: Ooskust Algarve


Plots ontdekken we het uurverschil: dat valt mee 11 uur is nog maar 10 uur. Na onze voorzieningen in Castro Marim verkennen we Tavira, Santa Luzia, Fuzeta, Olhao. Overal ligt er hier een natuurgebied tussen land en strand. Met een veerbootje kan je je laten overzetten. Deze kustdorpjes kunnen ons echter niet bekoren. Dus rijden we naar het binnenland en we bezoeken Estoi met haar Igreja Matriz (kerk met mooie trappen) en het Palacio (voormalig paleis van graven en nu een kuuroord). We rijden verder naar Milreu of een Romeinse Ossonoba, een Romeinse villa uit de 1e eeuw v.C. Dit is de moeite!! Elias en Elise frissen hun lessen cultuur op. We rijden verder naar Quarteira aan het strand. Heerlijk! Het kan dus nog: in de Algarve op het strand slapen. Rustige nacht.

Maandag 11 juli: binnenland Algarve

Na een duik in het zeetje gaan we op verkenning in het binnenland. We vatten route 3 aan uit ANWB reisgids Algarve. Paderne is een wat ingeslapen dorp. De kerk wijst wel nog op vroegere welvarendheid. Alte is een mooie schat van het binnenland. De bron 'Fonte grande' brengt vele mensen bij elkaar op een gezellig picknickplaatsje. De route doorheen de citrusgaarden deed ons uitkijken naar vers sinaasappelsap. En hier in Alte is the place to be. We rijden verder naar Silves, een heel mooi stadje met een rijk verleden. Het is echter heel heet wanneer wij een bezoek brengen. De muren en de torens van het Moorse kasteel staan er nog. De Sé (kathedraal) is gebouwd op de plaats van de moskee. Hierna gaat de tocht verder naar het achterland van de Algarve: de weg wordt groener en koeler. We passeren het kuuroord Caldas de Monchique. Via Monchique rijden we 9 km hoger naar de top van de berg Foia. Daar komen we moe aan. Het is er heerlijk koel. We bakken worstjes op de barbecue, spelen een spelletje en kunnen letterlijk onder de dons kruipen. Hier staan we moederziel alleen.


Dinsdag 12 juli: MOEKE JARIG! bezoek westkust Algarve
In Foia is een waterkraan dus we gebruiken uitgebreid alle voorzieningen. Monchique valt tegen: het is helemaal niet chique in Monchique, niet eens een verse bakker. We rijden via Portimao naar Praia da Rocha maar daar is het zo toeristisch dat we niet bij de zee kunnen. Ook in Luz is het veel te toeristisch. Tussen Luz en Burgau zijn enkele leuke mobilhomeparkings bij het strand (zonder voorzieningen maar mooi en gratis). Wij wandelen even over de rotsflanken en rijden weer verder omwille van het koele en bewolkte weer. We gaan eens vlug kijken in Sagres, de burcht van Hendrik de Zeevaarder, maar we waaien er letterlijk weg. De uithoek van Portugal, Cabo de Sao Vicente, is echt de moeite met prachtige vergezichten en iets minder snijdende wind. En zo komen we tegen etenstijd aan in Amado, the place to be voor onze bodyboarders. Plaats zat op de supergrote parkings.


Woensdag 13 juli: bodyboarden

De lucht is open, de wind waait sterk, de golven zijn meters hoog. Papa, Elias en Elise geraken met hun bodyboard moeilijk door de branding. Na vele pogingen lukt het hen de golven te pakken. Het is een prachtige dag. Ik loop met Unja langs de kliffen en door de natuur naar het dorpje Carrapateira. Er is een piepklein winkeltje met brood. De avond valt rustig over alle surfers wanneer de dagjestoeristen zijn vertrokken.






Donderdag 14 juli: strand en zee
Na een heerlijke nacht genieten we van pannenkoeken als ontbijt. Het is maar 22° en er staat een sterke wind. Elias, Elise en papa bodyboarden. Het is druk in het water van dit surfparadijs. Ik loop weer met Unja naar Carrapateira. Om 17.00 uur pakken we in. Jammer maar onze water- en voedselvoorraden zijn op. We beginnen onze tocht noordwaarts. Tussen Odeceixe en Zambujeira ligt een groot kerkhof waar we water tanken. In het stadje Sao Teodoneo ligt een grote Intermarché. We kunnen in Zambujeira niet meer staan en rijden door de zandwegen naar praia Carvalhal. Hier is het stil, slechts één mobilhome. Het is 23.00 uur als we aan onze sardienen beginnen.

Vrijdag 15 juli: strand en zee
Goed uitgeslapen. De wind is heer veel minder sterk als in Amado. We genieten van de mooie plaats, maken 's middags een lekkere hotdog en genieten van ons privéhotel.. tot de politie langs komt om te zeggen dat we niets mogen uitstallen en niet mogen slapen. Jammer. We blijven nog even op het strand maar de zee zit vol zeewier. Tegen 17.00 uur verlaten we deze plaats en rijden noordwaarts langs de kust. We proberen praia Almograve. Dit kustplekje bevalt ons direkt. Het is bijna 21.00 uur. We eten eerst in een visrestaurantje in Almograve ('O Lavrador', een aanrader!) en installeren ons langs de zee.

Zaterdag 16 juli: Almograve, strand en zee
Na een prima nacht slapen we weer veel te lang. We leren het niet af. Ik bak pannenkoekjes en we genieten van de mooie kustlijn. Bodyboarden lukt hier niet omwille van de rotsen. Vis en brood zijn te vinden op wandelafstand. Er is water à volonté uit een bron. De plaatselijke bevolking komt hier honderden flessen per dag vullen. Eigenlijk een heerlijke plaats.


Zondag 17 juli: rit naar Fonte da Telha
Het is in feite nog niet onze bedoeling zo ver naar het noorden te rijden, maar wanneer we onderweg een strandparking opzoeken, blijken ze niet geschikt voor mobilhomes. Dus voor we het weten zitten we op de boot naar Setubal (goede keuze want kost maar 18,5 euro, voor die prijs rijd je niet rond). Dus komen we aan in Fonte da Telha, een badplaats onder Lissabon die we kennen uit één van de vroegere reizen. Er is heel veel wind en het is fris, 20°C. We moeten onze heerlijke vis met lookbrood binnen eten. Dat smaakt na een zware rit over slechte wegen. 's Avonds horen we van het thuisfront dat het thuis herfstweer is. We mogen dus niet klagen.

Maandag 18 juli: Fonte
Na een woelige nacht (traktoren, honden, auto's...) worden we wakker naast 'astrante' Fransen die ons verplichten weer alles te verhuizen. Het wordt een mooie maar winderige stranddag. We willen in dit lawaai niet meer slapen en zo komen we 's avonds terecht op de Makroparking vlakbij de camping municipal Monsanto in Lissabon. Goede en rustige nacht.

Dinsdag 19 juli: Lissabon camping
We chequen in voor 2 nachten (88 euro). Dit is zo een geweldige camping: ruimte en luxe en rust!!! Het is fris en bewolkt. Ideaal poetsweer. Onze mobilhome is verschrikkelijk vuil en bestoft. Alles wordt proper gemaakt, binnen en buiten. Daarna duiken we het zwembad en 's avonds maken we een paëlla klaar die veel lekkerder is dan op restaurant.

Woensdag 20 juli: Lissabon, oude stad
Vandaag staan we eens vroeg op. We willen zo veel mogelijk zien van de hoofdstad. We nemen de bus 714 P. Figueira aan de overkant van de straat. We bezoeken en shoppen en gaan eten bij Lautasco, Beco d'Azilha. Heerlijke vis maar vrij duur. In deze buurt Fado rekenen ze veel dingen aan zonder dat je ernaar vraagt. Om 22.00 uur komen we moe aan op de camping, ocharme Unja is de ganse dag alleen geweest. Het was een mooie dag!


Donderdag 21 juli: Lissabon, expo 1998, de oceanen, een erfgoed voor de toekomst












We nemen bus 750 richting Oriente. Deze busrit is echt niet leuk: 2 uur lang in files en stoppen om de minuut. Met de taxi terug duurt de rit slechts 14 minuten voor 10 euro. Dat hadden we 's morgens beter ook gedaan. Het gebouwencomplex is super: de paviljoenen zijn ingericht volgens de thema's water en toekomst met als populairste attractie het oceanenpaviljoen. Het aquarium bezoeken kost 29 euro voor een familieticket. Het loont de moeite. Het shoppingcomplex bevat alle grote en bekende merken. We eten op de bovenste verdieping: allemaal take away's, we take the wok away... niet zo derderend. Terug op de camping genieten we van het zwembad tot het tijd is om uit te chequen, 19.00 uur. We rijden naar Ericeira. In Ribamar vinden we een klein surfparadijs maar we zijn zonder eten dus we moeten verder. We rijden door tot Praia Calada. Prima rustige overnachtingsplaats. We staan weer helemaal alleen. Volgende keer brengen we wel 4 blokken mee want de parking helt heel erg.


Vrijdag 22 juli: Obidos

Hier is het geweldig om uit te slapen. Het was nodig want Elise had gisteren veel buikpijn. Elias en Elise slapen tot noen. Op dit strand is nog steeds geen kat. De golven zijn er heel eigenaardig. Een zee om enkel naar te kijken. We genieten nog wat van een boek en rijden dan via Peniche naar Obidos. Onderweg proberen we nog te bodyboarden maar de zee is echt te onstuimig. In Obidos kuieren we wat door de straten die heel gezellig zijn versierd door de Middeleeuwse feesten in de stad. Tegen de avond zoeken we een slaapplaats waar we op ons gemak onze verse vis kunnen grillen en dat lukt goed in Sao Martino do Porto. We staan met de mobilhome even buiten de mondaine badplaats. Zeker ok.


Zaterdag 23 juli: Ik verjaar, lekker uit eten
Het is fijn dat er uit het thuisfront zoveel mensen denken aan mijn verjaardag (bedankt voor alle sms'jes).



We bezoeken vandaag de kathedralen van Alcobaça en Batalha: een mooie vergelijking tussen respectievelijk romaanse en gotische bouwstijl. We genieten van het strand in costa de Lava (even voor Foz de Figueira). We hebben geluk een visvangst te mogen meemaken op dit strand.

Toch altijd indrukwekkend de traktoren een massa vis uit de zee te zien trekken. De vissers verkopen de vis per opbod: ganse kisten gaan weg voor enkele euro's. We slapen in Costa Nova, een mekka voor mobilhomes. We vinden hier een typisch Portugees restaurantje en eten er Arros de peixe en Caladeira de peixe. We krijgen twee casserolletjes vol rijst en schaaldieren of aardappel met vis. De smaken zijn overheerlijk. Een mooie verjaardag. Om half 1 komen we terug bij de mobilhome. De nacht is rustig en fris.

Zondag 24 juli: Strand en zee
We slapen weer eens uit... We kunnen hier heel gezellig bij de mobilhome zitten uit de wind. Aan het strand is er echt te veel wind. Zelfs de parasols gaan vliegen. De krant meldt slecht weer over heel Europa. Het bezoek aan de overdekte vismarkt levert ons lekkere krabbetjes en heerlijke vis op. De avond is echt koud, 19°C.

Maandag 25 juli: OFF-DAY
Elke vakantie heeft wel eens een off-day. Awel, hier is hij met alle kenmerken: te heet, benauwd, een stad met weinig uitstraling (Viseu), verkeerd rijden, Nelas ingetikt op de GPS en uitkomen in een andere Nelas na 40 km bergen, tijd verliezen aan shoppen en niks kopen, een volle mobilhometoilet, geen voorzieningen tegenkomen, een natuurgebied dat op niets trekt, in het donker zoeken naar een slaapplaats en uiteindelijk op een Liddlparking slapen.

Dinsdag 26 juli: terug naar ZEE
We proberen de vorige dag vlug te vergeten door terug richting zee te rijden. Op 180 km ligt Porto. We rijden hier wat te ver: we moesten de afrit Gaia nemen om te parkeren en niet het centrum volgen. We wandelen door Gaia en Porto. Ik had meer verwacht van Porto. Maar het viel wel mee.






Na Porto stoppen we even in praia Santo André maar daar waaien we letterlijk weg. Dus rijden we verder naar Praia da Rodanho, vlakbij Viano do Castelo. Dit plaatsje kennen we goed: in het bos staan we goed beschut tegen de wind. Heerlijke plaats.












Woensdag 27 juli: Strand en zee

Wat zijn we blij met deze plaats als afsluiter. Het weer is heerlijk. Het water van de zee is wel ijskoud.


















Donderdag 28 juli: Rit van 1000 km
Er was jammer genoeg veel lawaai tijdens de nacht (discotheek, jeugdgroepen op het strand) We hebben zo'n zin om hier te blijven. Maarja, dit mooie liedje is weer uitgezongen. In Viano doen we inkopen bij de beste bakker van Portugal en we beginnen de terugreis. Gelukkig hebben Elias en Elise wel heel goed geslapen.

Vrijdag 29 juli: Nog eens 1000 km

Zaterdag 30 juli: Terug thuis... mosselen met friet bij moeke.