Aken - Keulen - Gummersbach - Siegen - Goesen - Bad Hersfeld - Eisenbach - Gera - Chemnitz - Dresden - Görlitz -
... om 20.00 uur in Karpacz.
Prima MP aan residentie Hollandia, in het centrum voor 5 euro. Avondwandeling in Karpacz, een klein skioord op 20 km van Jelenia Gora. We laten Zygmunt weten dat we in Karpacz zitten.
Dinsdag 19 juli 2016:
Zygmunt nodigt ons uit om samen te ontbijten in het hotelletje waar hij verblijft. Het wordt een supergezellige voormiddag. Ze logeren in een leuke ruime kamer met de skilift voor de deur. De Karkanosze bergen geven ons meteen zin om te komen skiën. Dziekuje, Zymoent en Ursula!!!!!!
We rijden verder naar Wroclaw. Vlak voor we de autostrade oprijden, komen we een viatollkastje (60 euro voor 400 km autostrade.)
Een beetje geschiedenis...
Na de Eerste Wereldoorlog bleef Wroclaw/Breslau deel uitmaken van Duitsland en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Duitsers veranderd in één groot fort ter verdediging tegen de Sovjettroepen: Festung Breslau. Er werden gigantische verwoestingen aangericht. In de jaren na de oorlog werd de stad, nu deel van Polen en eindelijk onder de naam Wroclaw, met zorg gerestaureerd. Vandaag de dag wordt Wroclaw tot de meest sfeervolle steden van het land gerekend en dikwijls vergeleken met het beroemdere Krakau.
Wat is er te zien?
- Rynek: groot en prachtig plein aangelegd in 1241. Supergezellige straten rond het plein.
- Ratusz (stadhuis): een gotisch gebouw geflankeerd door renaissancehoektorentjes. In het midden bevindt zich een astronomische klok.
- Sint-Elizabethkerk: het voornaamste heiligdom van de stad, protestants tot WOII.
- Via de Slagersstraat - heerlijk café met goede burgers - naar de universiteit. Dit is het grootste barokmonument uit 1670 door de Jezuïeten gebouwd.
- Over de Odra naar het Zandeiland. Het eiland was de zetel van het hertogelijk gezag. Er staan 3 kerken: de gotische OLV van het zandkerk, de Heilig Kruis en Bartolomeuskerk (= 2 kerken op mekaar) en de Johannes de Doperkathedraal.
We rijden verder op zoek naar camping Usiechow op 30 km ten Z van Wroclaw. De camping wordt uitgebaat door een Nederlander en zijn Poolse vrouw. We krijgen een mooi plaatsje in het gras. Er zijn al veel jongeren aanwezig voor de WJD. Gezellige camping met een leuke zwemvijver.
Een mooie gedachte van de dag...
uit het boek dat Filip las: Craig Thompson, Een deken van sneeuw:
'Wie naar de wind blijft staren, zal niet zaaien. Wie naar de wolken blijft kijken, zal niet komen tot oogsten.'
Woensdag 20 juli 2016:
Na het middageten rijden we naar de zoutmijnen in Wielicka (15 km ten ZO van Krakau) waar we rond 18.00 uur aankomen.
Filip en Elise bezoeken de ondergrondse zoutlagen. Het zout is ontstaan doordat de zee hier het land ooit bedekte. Al 5500 jaar werd hier zout gewonnen door het zilte water uit de bronnen te laten verdampen. Je daalt eerst 395 treden af naar 64 m diepte. De rondleiding met Engelstalige gids duurt 2 uur. En zo krijg je nog maar 2% van het geheel te zien. Tegen dat ze terugkomen heb ik 33 blzn van mijn quartier français voorbereid en het avondmaal klaar gezet. We slapen op de parking van de zoutmijn. Prima plaats voor 10 euro.
Donderdag 21 juli 2016:
Krakow, dag 1
We parkeren rond 11.30 op 1 km van het centrum in de Aleja 3 Maja, een bewaakte parking.
Een beetje geschiedenis...
Krakau (Pools: Kraków (ˈkrakuf) is na Warschau, de grootste stad van Polen. Het was tot 1609 de hoofdstad van Polen.
Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het "Florence van Polen" genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als een van de weinige steden in Polen bovendien ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door. In Kazimierz, de joodse wijk, woonde een hechte joodse gemeenschap sinds de 15de eeuw. Het tolerant karakter van Polen had hiertoe geleid. De Joden vormden de middenklasse (ze mochten niet aan landbouw doen), een onbestaande groep tot dan toe. De boeren werden jaloers op hun rechten maar het antisemitisme nam niet de bovenhand. Polen was het paradijs der joden maar de Duitse bezetter maakte daar in 1940 abrupt een einde aan.
Wat is er te zien?
- Wawelkasteel: we starten bij het prachtige kasteel, een mooie wandeling langs de Wisla op.
Overal beelden van Paus Johannes Paulus II |
Het koninklijk slot heeft een grote binnenplaats.
De bovenste verdieping met de ranke zuilen herbergt de staatsiezalen, op de eerste verdieping zijn de koninklijke privévertrekken. De vuurspuwende draak voor de burcht gaat terug naar de legende: op een dag zou de rust in het koninkrijk van de goede koning Krak zijn verstoord doordat er steeds inwoners verdwenen. De oorzaak: een draak huisde in een grot op de heuvel. De koning beloofde de helft van zijn rijk en de hand van de dochter aan diegene die het monster kon doden. Een schoenlapper vulde een schaap met zwavel en teer. De draak at het op en ontplofte in de Wisla.
- Omdat we honger hebben, schakelen we over op wandeling 2 uit 100% Krakau en we zoeken Restauracja Starka, Jozefa 14 in Kazimierz.
Wat een heerlijke zaak, mooie muziek, supervriendelijke mensen, kennismaking met de goede Poolse keuken, echt AF. Kazimierz heeft een onweerstaanbare sfeer. In Jozefa vind je mooie winkeltjes om te shoppen bijv. atelier Blazko voor juwelen, joodse cafés en boekenwinkels.
- De oude synagoge, nu een museum van de joodse traditie, sprak ons erg aan.
- Plac Nowy, het hart van Kazimierz, waar je een Zapiekanka uit de kraampjes kan bestellen.
- Sint- Katherinakerk: gotisch gebouw zonder toren.
- kerk Skalka, Paulineklooster, 2 identieke barokke torens.
Je kan in deze wijk nog uren blijven hangen omwille van de populaire streetfoodzaakjes, de trendy bars, de kledingwinkeltjes (waar je zelf niets koopt, te speciaal).
's Avonds komen we echt voldaan aan op de MP, 6 km ten Z van Krakau, Ul. Tyniecka 118E. Een perfecte plaats in het gras (stroom, water, 5 euro per nacht) bij een campergarage, El Camp. We kijken naar Schindler's list, de film van Stieven Spielberg die ervoor gezorgd heeft dat de joodse wijk Kazimierc terug opbloeide. Kunstenaars, creatieven en toeristen vinden er hun place to be. Prima nacht!!!!
Een mooie gedachte van de dag...
'Wie één mens redt, redt de hele wereld', het motto van Schindler's list, ontleend aan de Talmud.
Vrijdag 22 juli 2016:
Krakow, dag 2
30°C, Volle zon op de MP. Tot 2u genieten van zonnen en lezen.
We nemen de taxi naar de factory van Oscar Schindler (30 Zloti, delen door 4 voor euro's). De fabriek is omgebouwd tot een indrukwekkend modern museum gewijd aan de oorlogstijd in Krakow onder de 5 jaar durende Nazibezetting in de WOII. Het lot van de joodse werkkrachten staat centraal.
Een beetje geschiedenis...
Hitler noemde Polen de bastaard van Europa. De Nazi's en de Russen maakten het land kapot. De Polen keerden zich in het verzet.
In 1948 versloegen de Russen de Nazi's maar zij legden Polen hun regime op: het Stalinisme. De oorlogshelden werden in de gevangenis gegooid tot de arbeiders in opstand kwamen. De arbeidersvakbond zag het levenslicht. Lech Walesa werd het boegbeeld van het verzet tegen het communisme. Hij werd in 1990 tot president verkozen.
Door de straten van deze buurt ontdek je nog meer van de geschiedenis: overblijfselen van de gettomuur, voormalige apotheek, ziekenhuis, ingangspoort.
We wandelen terug de Wisla over, via de Wawel, naar Rynek Glowny, het bruisende hart van de stad. Het 13de eeuwse centrale plein van 40.000 m2.
Lakenhal |
Lakenhal binnen |
Op dit grootste middeleeuws plein van Europa staan de Mariakerk, de Adalbertkerk, De Raadhuistoren, de Lakenhal (nu souvenirwinkeltjes), het monument van Adam Mickiewicz (grootste Poolse dichter). We horen elk uur uit de Mariakerk een bugel spelen. In de 15e eeuw klonk dit signaal als waarschuwing tegen indringers).
Na een terrasje wandelen we weer naar Kazimierz voor een hapje en een drankje en dan weer met de taxi naar El Camp.
Zaterdag 23 juli 2016:
Krakow, dag 3
Lucky me on my birthday!!!
Een stralende dag in Krakow. We nemen rond 11 uur de bus naar het centrum tot aan het treinstation. We bezoeken heel op ons gemak:
- Barbakan: dit is een restant van de verdedigingswerken van de stad, oorspronkelijk door water omgeven. Om de stad binnen te gaan moest men over de brug door de barbakan, door een 2e poort en daarna door de Florianuspoort.
- Florianuspoort, de oude toegangspoort.
- Nog eens genieten van Rynek Glowny en een terrasje.
- Bezoek aan de middeleeuwse stad onder de lakenhal.
We kopen mooie juweeltjes voor Elise, Selena en mezelf en om 19.00 uur zitten we aan tafel met Stein, Nele en de kids bij Hamsa in Kazimierz. Met de taxi terug naar El Camp voor onze 3e en laatste nacht. In totaal betalen we er 90 Zl. voor 3 nachten, super.
Zondag 24 juli 2016:
Een bijzonder zonnige en rustige dag op de MP. We chillen in de zon tot een uur of 4. Vervolgens rijden we naar Kalvaria Zebrzydowska. Daar is ooit de Via Dolora in Jeruzalem nagebouwd op Poolse bodem (helaas vergane glorie). De Mariakerk trekt wel nog veel bedevaarders, zeker nu met de WJD. Het koor bevat een groot zilveren Mariabeeld. In de Mariakapel wordt er geknield voor het schilderij van Madonna met kind.
Na een mooie route komen we rond 20.00 uur aan in Nowy Sacz. Een gezellige drukte n de stad met een muziekoptreden van Golec! Keileuk.
We slapen op de parking onder aan de stadsmuren. Nogal veel lawaai van vrachtwagens maar verder ok.
Maandag 25 juli 2016:
We rijden langs de Dunajec tot in Kroscenko, in de vallei van het Pieninygebergte, 982 m hoog en zeer groen. De uitzichten doen ons erg aan Slovenië denken. We willen graag met de kajak op de Dunajec maar het startpunt vinden is een heuse zoektocht. Op eigen gevoel volgend we de Dunajec stroomopwaarts. We komen tot bij Katy bij Sromowce Wyzne waar we voor 59 Zl. op een vlot kunnen dobberen. Gezien het erg bewolkt is, hebben we hier geen zin in. Dus we rijden nog wat hogerop en een actieve kajakafvaart zien we wel zitten. Filip en Elise varen 22 km de rivier af en na 2.5 uur worden ze (kletsnat) terug gebracht door een busje. Heel content!
Om 19.00 uur vinden we een slaapplaats in het centrum van Zakopane (een zijstraatje, langs de rivier, vrij en prima). We wandelen het centrum in en op aanraden van Adam kiezen we het eerste café links aan het begin van de winkelstraat. Tot onze verbazing zit Hajlandery te spelen.
Dinsdag 26 juli 2016:
We rijden goed vroeg naar een infobureau voor een wandelkaart van het Tatragebergte. Een beetje zoeken in Kuznice waar het startpunt is maar eenmaal gevonden is de route zeer goed gemarkeerd. Gezien 's morgens de zon heerlijk scheen, zijn we vertrokken in topje en shortje. Nog maar één km na de start is het beginnen stortregenen tot hagelen toe. Maar we halen de top van de Giewont! (helaas wel ten koste van de gsm van Filip :-( )
De wandeling neemt normaal 3.5 uren op en 2.5 uren naar beneden in beslag, wij doen het in 3 uur op en 2 uren af. De wandeling is prachtig.
Helemaal doorweekt zoeken we camping Ustup op. Een gezellige, kleine en propere camping voor 100 Zl per nacht. We hangen alles onder de luifel te drogen en 's avonds leggen we een heerlijke zalmforel op de bbq. Gezellige avond op de camping.
Woensdag 27 juli 2016:
's Morgens genieten we van de zon op de camping. Er is een winkeltje net naast de camping, we eten onder de luifel en in de namiddag nemen we de bus naar Zakopane waar we de Krupowki street verkennen. 's Avonds eten we met Hajlandery op de achtergrond.
Super!
Donderdag 28 juli 2016:
Voormiddag checken we uit op camping Ustup en we gaan op zoek naar folklorekledij voor Elise maar we vinden niet echt iets waar ze zich goed in voelt. Tegen de middag zijn we op de startparking om Morskie Oko te beklimmen, een pittoresk meer.
De weg heen en terug is via een geasfalteerde weg en vraagt normaal 4 uren stappen, heen en terug. Wij maken er meteen een sportmoment van en doen de tocht in 3,5 uur. Het meer is adembenemend mooi. 's Avonds eten we samen met Stein in hun hotelletje in Koscielinko. Prachtig gelegen, heel lekker home made food en supervriendelijke uitbaters. Zeer gezellige avond. Geslapen op de parking van het hotel.
Vrijdag 29 juli 2016:
We wuiven Stein en Nele uit om 7.00 uur en zo begint ons dagje al goed vroeg. We rijden nog eens Krakau in want het is Elises haar laatste dag in Polen. De drukte van de miljoenen jongeren wordt nu echt te gek voor woorden, er is geen terrasje meer vrij, de winkels sluiten, de straten zijn niet meer te doorkruisen.
We rijden dus wijselijk weer weg en we vinden een goede slaapplaats in Skala op de parking van een hotel/herberg, op 20 km van Krakau. Hier begint het Ocjownatuurpark. Prima rustige nacht.
Zaterdag 30 juli 2016:
We brengen Elise naar de luchthaven Balice te Krakau en om 11.30 uur zijn we na een vlotte incheck onder ons tweetjes. We rijden terug naar Ocjow park waar we een prima grasveld aan de rivier vinden tegenover een cafétje vlak voor de Knots van Hercules. Ze vinden het geen enkel probleem als we er overnachten.
Een beetje info...
Het Ocjownatuurpark is met 21 km2 het kleinste park van Polen met een bijzonder gunstig microklimaat.
Wat is er te zien?
- De Knots van Hercules:
- Kasteel Pieskowa Skala: een zeer mooi bewaard kasteel uit de 14de eeuw, gerestaureerd in de 16de eeuw in de renaissancestijl, nu een museum.
Een mooie gedachte...
'Nature does not hurry, yet everything is accomplisched.'
Zondag 31 juli 2016:
We worden wakker onder een stralende zon, om half 10 is het al 28° en geen wolkje aan de lucht (voorlopig...). Ik lees mijn boek uit (Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr, een echte aanrader). 's Middags rijden we naar Ocjow zelf waar we lekker kuieren door de natuur en een champignonsoep* drinken. In de namiddag volgen we de files omwille van de uittocht van de WJD richting Tarnow waar we rond 16.00 uur arriveren op Camping Kantoria, Jozefa Pilsudskiego 28. Zeer nette camping voor 76Zl per nacht. We eten een lekker varkenshaasje op de bbq (wat hier trouwens 3 euro kost), Nastrovja!!!
avondjes in de mobilhome... |
Een beetje info...
*In Polen heerst een echte paddenstoelenkoorts.
Het gaat om meer dan eten alleen. Het plukken van paddestoelen is hier al eeuwen een populair tijdverdrijf, in alle lagen van de bevolking. De borowik (bospaddestoel, Boletus Edulis) geldt vanwege zijn stevigheid en aroma als de lekkerste. Hij wordt ook wel prawdziwek genoemd, 'de echte'. De borowik geniet internationale faam. Ten tijde van het communisme lieten Westerse toeristen er hun harde valuta voor achter.
Wat is er te zien?
De kapel over het water werd in 1901 over de rivier gebouwd omdat een Tsaar bij wet verbood om gebedshuizen op de grond van Ocjow te bouwen.
Een mooie gedachte...uit mijn boek: ''Echte waarheid kan tegen een stootje."
Maandag 1 augustus 2016:
Ideaal druilerig weer om onze mobilhome te poetsen en wanneer die spik en span is rijden we naar Zamosc. Afstanden worden door mij vaak onderschat en daarbij komt dat het verkeer maar langzaam vordert. Soms zijn secundaire wegen een stuk vlotter omdat er minder vrachtverkeer is en de uitzichten zijn bovendien mooier ook.
's Avonds komen we aan in Sieniawa, een dorpje tussen Zamosc en Bieszczadypark. In dit dorpje waren we in de voormiddag gestopt om brood te kopen. Het was knus en veilig genoeg om te overnachten. We kunnen er op de parking onder aan de kerk heel goed slapen. Prima nacht!
Een beetje geschiedenis...
In de 14de eeuw kende Polen een grote bloei (onder Kazimierz de Grote). De 16de eeuw was de gouden eeuw: de Jagiellonen bouwden kastelen, zorgden voor kunst en cultuur. In de 16de en 17de eeuw verzwakt Polen. Russen, Pruisen en Oostenrijk nemen Polen in en Polen verdwijnt van de kaart van Europa. De Polen werden een volk van verzet. Na WOI kroop Polen weer omhoog maar in 1939 verdeelden de Pruisen en de Russen het land weer onder elkaar. In Zamosc worden de verzetsstrijders nog steeds in eer herdacht.
Wat is er te zien?
Zamosc is het voorbeeld van renaissance. De stad werd gebouwd voor 6000 inwoners in opdracht van grootkanselier Zamoyski in de 16de eeuw. De centrale markt wordt gedomineerd door het stadhuis. De mooiste huisjes op de markt zijn die met Armeense invloeden, mooi versierd met stucwerk.
Een mooie gedachte...
‘Wat is gebeurd kan niet ongedaan worden gemaakt, maar men kan voorkomen dat het weer gebeurt.’, herdenking van de oorlogshelden in Zamosc, een kippenvelmoment.
Dinsdag 2 augustus 2016:
's Morgens doen we onze inkopen op het bruisend pleintje van Sieniawa. Daarna een prachtige rit met stopplaatsen: Huwniki en Solina (veel te toeristisch!!!).
We vinden de ideale overnachtingsplaats in Tesca, bij een gastvrij koppel die hun tuin bij de rivier openstellen. Zalig!!!
Een beetje geschiedenis...
Het nieuwe Polen heeft zich afgeschud van de Russen (1989, vallen van de Berlijnse muur) en heeft een indrukwekkende weg richting markteconomie afgelegd. De vrouwen achter de charcuterie in de supermarkten hebben de voedselbonnen, de lange rijen en de lege rekken nog mee gemaakt. Misschien daarom dat de winkels 7 dagen op 7 open zijn of dat je op zondagavond om 20.00 uur nog mensen met volle winkelkarren ziet buiten wandelen.
Wat is er te zien?
Solina is de grootste dam van Polen.
Een mooie gedachte..
Pas als je samen van stilte kunt genieten, vertel je elkaar het meest.
Woensdag 3 augustus:
Donderdag 4 augustus:
Nu we zo ver zijn, wil ik ook iets meepikken van Slovakije. Ergens las ik dat Bardejov een mooi bewaarde middeleeuwse stad is in Slovakije. Zodus wij erheen. We worden wel stil van de schoonheid van het centrale plein.
Een beetje geschiedenis... van de houten kerkjes, charmant, aantrekkelijk door hun eenvoudige schoonheid...
Er zijn, in de streken van de Poolse Karpaten, meer dan 270 van deze houten kerkjes. Ze werden als Grieks- of rooms-katholieke kerken gebouwd en meer dan 160 zijn er gebouwd voor de christenen van de oosterse ritus (Grieks-katholieken en Russisch- orthodoxen). Het bestaan van zulk een groot aantal nog in gebruikt zijnde gewijde houten gebouwen in de streken van de Poolse Karpaten is heel uniek in de wereld! De kerken verkeren overwegend in een goede staat en ze zijn waar nodig, gerenoveerd.
Wat is er te zien?
'Have the courage to be truly happy', Pope Francis.
Vrijdag 5 augustus 2016:
We willen nog een laatste mooie wandeling maken voor we Zakopane verlaten.
We rijden deze keer naar Kiry. Het weer is prachtig. De startplaats is alweer enorm druk maar deze keer kiezen we goed en de route wordt steeds mooier en rustiger... zalig!
Tegen 17.00 zijn we weer in het dal en we zijn uitgenodigd door Adam en Karlien in het vakantiehuis van Adams neef, niet ver van Nowy Targ.
We eten samen een heerlijke Poolse maaltijd, klaar gemaakt door Janus. Het wordt een supergezellige laatste avond in Polen. We kunnen goed overnachten daar.
Adam, Karlien, Janus, Eliza en Matias!!! |
Samen ontbijten en dan de rit: Nowy Targ - Krakow (avondmaal bij Starka) - Weisenberg (goede nacht!!!)
Zondag 7 augustus 2016:
Terug thuis!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten